ALGEMEEN
  • Wat is Osteopathie?
  • Wie kunnen er met Osteopathie behandeld worden?
  • Waarom is het bewegingsapparaat zo belangrijk voor de gezondheid?
  • De geschiedenis van Osteopathie
  • Hoe werkt Osteopathie samen met Orthodoxe Medicijnen?
  • Wat gebeurt er tijdens mijn eerste bezoek aan een geregistreerd Osteopaat?
  • Hoe behandelt de Osteopaat zijn cliënt?
  • Levenswijze en controle Indicaties

Wat is Osteopathie?
De osteopathie is een manuele geneeskunde dat zijn oorsprong vindt in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met zijn eigen, nieuwe inzichten. Zo kwam hij tot het inzicht dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met speciale handelingen herstelde hij de beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen.
Wie kunnen er met Osteopathie behandeld worden?

Osteopaten behandelen de mechanische onderdelen van een ziekte. Rugpijn, een klacht die bij vier op de vijf mensen voorkomt, wordt het meest behandeld. Er zijn echter veel meer storingen die pijn in het bewegingsapparaat kunnen veroorzaken. Hoofdpijnen en pijn in de nek en schouder kunnen door Osteopathie behandeld worden. Elke gewrichtspijn, zoals in de heup, knie, enkel, voet, pols, elleboog, schouder en rib kan baat hebben bij een behandeling. Veel vrouwen vinden tijdens hun zwangerschap, wanneer de verandering in het lichaam pijn en ongemakken veroorzaakt, verlichting na een behandeling door een Osteopaat.
Sporters op ieder niveau kunnen ook baat hebben bij een behandeling. Sommigen willen graag zo spoedig mogelijk weer verder met hun sport na een blessure. Anderen hebben misschien problemen die niet zichtbaar zijn, maar die hen wel belemmeren om optimaal te functioneren en zodoende slechter presteren. Zij krijgen een toegespitste behandeling zodat zij hun sportieve doelen kunnen bereiken.
Osteopaten kunnen patiënten helpen na een operatie, met name wanneer het lichaam van de patiënt niet kan wennen aan de veranderingen in het lichaam. Osteopaten kunnen lichamelijke klachten bij mensen van alle leeftijden behandelen, van een trauma bij de geboorte, chronische middenoorontsteking bij jonge kinderen tot arthritis bij ouderen. Zo kan het zijn dat darmkrampjes bij baby's veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje te behandelen, verdwijnen de krampjes.

Waarom is het bewegingsapparaat zo belangrijk voor de gezondheid?
Het bewegingsapparaat, het bot- en spierstelsel, is het grootste systeem in het lichaam. Het béstaat hoofdzakelijk uit botten, gewrichten en bindweefsel. Het bewegingsapparaat is de grootste gebruiker van energie en de grootste producent van afvalstoffen in het lichaam. De activiteiten van onze inwendige organen geven ons leven niet juist weer. Wij leven immers niet alleen maar om op te nemen, af en uit te scheiden, te verteren en te ademen. Nee, wij lopen, rennen, rijden, bouwen, spreken en schrijven. Alles wat wij ondernemen en bereiken komt tot uiting door de activiteiten van ons bot-en spierstelsel.
De andere systemen in het lichaam worden gebruikt om het bot- en spierstelsel te voeden, te repareren, te onderhouden en te organiseren en gewoon om aan zijn behoeften te voldoen. Wanneer het lichaam gezond is, werken alle systemen harmonieus samen en passen zich automatisch aan de veranderende behoeften aan.
Een Osteopaat diagnosticeert en behandelt klachten welke veroorzaakt zijn door een blessure, stress of een andere oorzaak, om zo het menselijk lichaam zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Wanneer ons systeem in harmonie en in balans is, net zoals een goed afgestelde motor, functioneert het lichaam met een miniem aan slijtage, stress en energie verbruik. Zo zal het meer energie overhouden voor het leven zelf.
De geschiedenis van Osteopathie
Osteopathie is ongeveer net zo oud als de moderne geneeskunde. Het begon rond 1870 in de Verenigde Staten en werd voor het eerst gepraktiseerd door dokter Andrew Taylor Still. In 1892 opende hij de Amerikaanse School van Osteopathie. In Amerika is Osteopathie sinds 1966 erkend en geïntegreerd in de gezondheidszorg.
In Nederland wordt Osteopathie steeds meer bekend. Er komen steeds meer Osteopaten en wordt Osteopathie steeds meer erkend en geaccepteerd. De opleiding is een 5- jarige en moet daarna afgerond worden met een thesis en nog een eindexamen voor een Internationale jury. In Engeland en de Verenigde Staten heeft de opleiding een Universitaire status.
Hoe werkt Osteopathie samen met Orthodoxe Medicijnen?
Osteopathie werkt traditionele medicijnen niet tegen. Het is niet een alternatieve behandelwijze, maar een complementaire. Osteopathie kan zelfstandig of in combinatie met een medische behandeling gebruikt worden. U heeft bij de meeste verzekeringsmaatschappijen geen verwijzing van een arts nodig om voor een vergoeding in aanmerking te komen.
Wat gebeurt er tijdens mijn eerste bezoek aan een geregistreerd Osteopaat?
Een eerste bezoek aan een Osteopaat zal op dezelfde manier verlopen als een eerste bezoek aan een huisarts. De Osteopaat zal eerst willen weten wanneer de klachten zijn begonnen en hoe ze zijn ontstaan. Hij of zij zal een uitgebreide ziektegeschiedenis oftewel anamnese maken en zo een indruk krijgen van het ziektebeeld en de huidige behandelwijzen.
Een geregistreerd Osteopaat is in staat om een regulier onderzoek uit te voeren en een diagnose te stellen. Dit is belangrijk, want de patiënt is misschien nog niet eerder naar een arts geweest. Osteopaten zijn opgeleid om klachten aan te kunnen tonen die een andere behandeling nodig hebben of door de huisarts behandeld moeten worden. Vanaf het begin van zijn opleiding heeft de Osteopaat een fijngevoeligheid in zijn vingers ontwikkeld. Het postuur van de patiënt en de structuur van het lichaam worden zorgvuldig met de handen in kaart gebracht. De Osteopaat kan de bewegingen van de gewrichten voelen en weet zo of deze bewegingen beperkt of overdadig zijn. Hij of zij zal de conditie van het weefsel, de spieren, organen en het bindweefsel onderzoeken om te zien of deze normaal is of onder stress staat. Zo kan de Osteopaat bepalen waar in het lichaam het ideale evenwicht in de structuur en de mechaniek verstoord wordt.
Hoe behandelt de Osteopaat zijn cliënt?
Osteopaten werken met hun handen, maar geen enkele aandoening kent een vaste behandeling. Net zoals verschillende artsen verschillende medicijnen voor dezelfde ziekte kunnen voorschrijven, zo kunnen ook Osteopaten verschillende technieken gebruiken. Zij zullen dit doen aan de hand van hun ervaring, kennis en de individuele behoeften van de patiënt. In de Osteopathie bestaan verschillende behandelingsmethoden Zo worden onder andere zachte 'release' technieken veelvuldig toegepast, vooral bij de behandeling van zeer jonge of oudere patiënten.
Aangezien houding, leefstijl, eetgewoontes en stress mede oorzaak van het probleem kunnen zijn, zal de Osteopaat hierover advies geven. De Osteopaat behandelt de symptomen niet, hij probeert de bewegingsstoornissen en de stoornissen, die de zelfgenezing van het lichaam hinderen, weg te nemen.
Levenswijze en controle Indicaties
Veel cliënten die zijn behandeld voor een pijnlijke aandoening, vooral als deze veroorzaakt is door hun werk of levenswijze, doen er goed aan om iedere 6 a 12 maanden op controle te komen. Net zoals men regelmatig bij de tandarts op controle gaat om gaatjes te voorkomen, kan men naar de Osteopaat op controle gaan. De Osteopaat kan bij een half jaarlijkse controle problemen bij het begin traceren en voorkomen dat deze tot chronische klachten leiden. Zo wordt onnodig lijden in de toekomst voorkomen. Dergelijke preventieve maatregelen en adviezen zijn een investering in uw gezondheid en comfort.

  • pijn, stijfheid in de nek
  • enkel, knie, heup, pols, elleboog of schouderklachten
  • whiplash, andere posttraumatische klachten
  • uitstraling naar armen, vingers, benen of tenen
  • slapende handen en/of armen
  • zware benen
  • houdingsproblemen
  • hoofdpijn, migraine
  • duizeligheid
  • oorsuizen
  • aangezichtspijn
  • spanningshoofdpijn
  • stressklachten
  • slikklachten
  • kaakgewrichtsklachten
  • misselijkheid
  • maagproblemen
  • buikpijn
  • pijn aan het middenrif
  • klachten na operatie, littekenvorming
  • verklevingen
  • problemen m.b.t. de geboorte
  • problemen m.b.t. de groei
  • problemen m.b.t. de wervelkolom
  • problemen m.b.t. de organen
  • pre- en postnatale opvolging van moeder en baby preventieve controle


 

 

 
Een lijst met alle mogelijke indicaties is onmogelijk. Wanneer u twijfelt of osteopathie iets voor u kan betekenen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
LOKAAL ECOUTE
Jan Ed Van Der Ploeg

Trapweg 1
1741 NS Schagen
Schagen TEL: 0224 212115

info@babyosteopathie.nl